Bumiputr̷a hidup sengs̷ar̷a m̷as̷a h̷ad̷ap̷an t̷anp̷a simp̷an̷an KWSP y̷ang cukup

KWSP dedah kini hampir separuh pencarum hanya ada kurang RM10,000 dalam simpanan

Buat pengetahuan semua, tahap simpanan pencarum pada Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) ketika ini adalah rendah dan sangat membimbangkan. Ini didapati berasaskan data MOF setakat 30 Jun 2022, setelah negara menilai hasil pengeluaran i-Lestari, i-Sinar, i-Citra dan Pengeluaran Khas.

Di mana seramai 6.62 juta ahli (52%) daripada 12.78 juta ahli keseluruhan yang berusia di bawah 55 tahun, kini memiliki simpanan kurang daripada RM10,000.

Lebih kritikal, daripada jumlah tersebut, seramai 4.99 juta ahli (75%) yang tergolong merupakan kumpulan bumiputera.

Sementara itu, seramai 3.2 juta ahli pula yang berumur bawah 55 tahun memiliki simpanan yang sangat kritikal iaitu kurang daripada RM1,000. Dengan 2.58 juta (81%) daripada mereka adalah ahli bumiputera.

Maka sebagai perbandingan, ternyata bumiputera tampil sebagai kumpulan pencarum yang memiliki simpanan kritikal berbanding kumpulan lain. Secara keseluruhan bumiputera mencatatkan jumlah ahli seramai 8.2 juta (64%) daripada 12.78 juta ahli keseluruhan yang berusia bawah 55 tahun.

Ini bermakna kumpulan ahli bumiputera tertumpu kepada jumlah simpanan yang rendah berbanding kaum lain. Untuk rekod, sepanjang pandemik Covid-19, ahli-ahli KWSP dibenarkan membuat tiga pengeluaran menerusi i-Lestari, i-Sinar dan i-Citra.

Mohd Shah berkata, bagi membantu ahli menambah dan membina semula simpanan persaraan, Lembaga KWSP menyediakan pelbagai saluran untuk memudahkan pembayaran ahli KWSP.

Beliau berkata ahli boleh memilih untuk membayar pada kadar bila-bila masa lebih tinggi daripada 11% berkanun, atau membayar sendiri, sehingga maksimum RM60,000 setahun.

“Sebagai insentif kepada golongan ini untuk menabung di bawah skim i-Saraan, kerajaan telah menyediakan 15% daripada jumlah caruman atau maksimum RM250 setahun.”

Beliau berkata mereka yang bekerja sendiri, mereka yang tidak mempunyai pendapatan tetap, mereka yang bukan dalam tenaga buruh seperti pelajar dan suri rumah di bawah umur 60 tahun boleh pelan i-Saraan pada bila-bila masa mengikut kemampuan mereka untuk mencarum secara sukar.

“Bagi ketua isi rumah atau isteri ketua isi rumah di bawah umur 55 tahun yang berada di bawah sistem ekasih boleh menyumbang secara sukarela melalui i-Suri bagi menggalakkan isi rumah berpendapatan rendah menabung untuk hari tua. Di bawah skim ini , bayaran minimum RM5 sebulan tahunan Ahli yang membayar RM60 layak menerima insentif RM40 sebulan atau RM480 ​​​​​​setahun daripada kerajaan ke dalam akaun CPF mereka.”

Sumber SinChew

Pihak Viral Malaysiaku tidak bertanggungjawab ke atas komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Terima Kasih

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Page Viral Malaysiaku Ya. Terima Kasih.