Elak Tidur Dengan Rambut Basah, Rambut Gugur, B0tak Dan Akar Rambut R0sak

Selepas seharian berada di luar, ramai daripada kita hanya akan sampai ke rumah pada waktu malam dan kebiasaannya sebelum tidur kita akan mandi bagi menyegarkan badan.

Bagaimanapun ada di antara kita yang akan tidur ketika rambut masih lagi basah – tabiat itu sebenarnya sama sekali tidak digalakkan kerana ia boleh menyebabkan rambut anda rosak.

Ada beberapa alasan mengapa tidur dengan rambut masih basah adalah tidak baik;

1. Rambut kusut

Bagi wanita yang ingin mendandan rambut keesokan harinya, rambut akan lebih sukar diuruskan kerana ia menjadi kusut. Bagi menyelesaikan masalah itu, anda mungkin perlu membasuh dan syampu rambut sekali lagi.

2. Merosakkan akar rambut

Tidur dengan rambut basah bukan sahaja akan menyebabkan rambut kusut tetapi merosakan akarnya dan dalam jangka panjang boleh membawa kepada masalah rambut gugur dan kebotakan.

Ini kerana rambut berada dalam keadaan paling lemah ketika ia basah dan menyebabkan rambut mudah patah dan rosak.

Bagaimanapun terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan jika terpaksa juga tidur dengan rambut yang basah, termasuklah;

1. Menukar sarung bantal dengan fabrik sutra atau satin. Ini kerana ia memiliki permukaan lebih lembut dapat mengurangkan risiko rambut bergumpal.

2. Balut rambut dengan skaf sutera atau fabrik lembut agar rambut tidak mudah rosak.

3. Jika ingin ikat ketika ia masih basah, pastikan ikatan itu longgar agar ia tidak tertarik ketika anda tidur.

4. Kerap menggunakan perapi atau serum pada rambut bagi membantu menguatkan rambut. – mStar

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Page APA CERITA TV

PERHATIAN: Pihak ADMIN tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak @APA CERITA TV juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

youtube – Suami Meningg4l Tapi Lambat Kebumi, Isteri Menderu Tiba-Tiba Suami Bercakap Mint4 Makan