Jumpa Telur Aneh Dalam Hutan Disangka Telur Burung Tapi Bukan, Rupanya Spesies Paling Pelik Di Duni4

Jumpa Telur Aneh Dalam Hutan, Lelaki Sangka Telur Burung Dan Memeriksanya Setiap Hari Hinggalah Speciesnya Terdedah Satu Hari! Terdapat banyak spesies flora dan fauna di dalam dunia ini yang masih belum ditemui dan dikenali seperti telur yang dijumpai oleh pemuda ini di hutan.

Pemuda ini menemui satu spesies telur unik yang berupa seperti telur burung yang aneh dan misteri. Dengan menyangka ia telur dari seekor burung, pemuda ini memerhati perkembangan telur tersebut.

Alangkah terkejutnya beliau apabila mendapati yang spesies ini bukan dari burung tetapi dari spesies tumbuhan.

Tumbuhan ini berasal dari Australia dan ia juga ditemui di New Zealand dan Tasmania. Untuk pengetahuan anda, spesies tumbuhan ini adalah satu spesies dari keluarga cendawan. Tumbuhan ini dikenali sebagai ‘Devil’s Finger‘ atau ‘Octopus Stinkhorn’ atau nama saintifiknya ‘Clathrus Archeri’.

Apabila ia masih berada dalam benihnya, rupanya seperti sebiji telur burung.

Tidak seperti spesies cendawan yang lain yang akan tumbuh dari penyebaran spora, ‘Devil’s Finger’ akan tumbuh dengan keluar dari telur tersebut dan tidak akan tumbuh di atas tanah.

Biasanya antara 4 hingga 8 sesungut akan keluar menjalar dari telur tersebut. Dan apa yang paling aneh dan luarbiasa, tumbuhan ini tidak langsung mempunyai rupa seperti cendawan yang biasa atau tumbuhan aneh lain yang biasa kita lihat.

Spesis ‘Devil’s Finger’ adalah antara yang terpelik di dunia. Warna tumbuhan ini yang sangat menarik, berupaya menarik perhatian lalat yang akan menyebarkan benih dari spora tumbuhan ini.

Menurut Encyclopedia of Life, apabila ‘Devil’s Finger’ ini masih lagi di dalam telurnya, ia boleh dimakan. Tetapi ia tidak boleh dimakan apabila telah menetas dari telurnya. Apabila anda mahu memakannya, makanlah semasa ia masih di dalam telur dengan masa yang sesuai. Amat ajaib apabila melihat spesies cendawan yang luar biasa ini. Bagai melihat tumbuhan pelik dari planet lain!

Korang pernah jumpa Devil’s Finger’ ini tak?

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Page APA CERITA TV

PERHATIAN: Pihak ADMIN tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak @APA CERITA TV juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

youtube – Suami Meningg4l Tapi Lambat Kebumi, Isteri Menderu Tiba-Tiba Suami Bercakap Mint4 Makan