Menjaga Artif4k Baju Besi Berusia 300 Tahun , Wanita Ini Mahu Cari Jalan Pulangkan Semula Peris4i Besi Sult4n Brunei Yang Ke 18.

Seorang wanita yang menetap di Subang Jaya, Selangor kini sedang mencari jalan untuk mengembalikan semula sut peris4i besi yang dipercayai milik Kesult4nan Brunei pada abad ke-18. Raja Aini Rahman, 66 tahun,

seorang pes4ra kerajaan telah menerima kehadiran sut peris4i tersebut pada tahun 2004, ketika ia secara mis.t3ri tiba di hadapan pintu rumahnya.

Walaupun tidak mengul4s dengan lebih lanjut bagaimana set tiga helai sut perisai tersebut dijaganya sehingga lebih 18 tahun, Raja Aini memberitahu bahawa

beliau sudah berkali-kali berusaha untuk mengembalikan semula khazanah Kesult4nan Brunei itu kepada pemilik asalnya namun sering menemui jalan bu ntu.

Beliau pernah berhubung dengan orang tengah untuk menyer4hkan baju peris4i tersebut kepada Sultan Brunei namun tiada khabar berita.

Artif4k tersebut dijaga dengan rapi oleh Raja Aini namun sehingga ke hari ini, tiada pih4k dari pemerint4han Sultan Brunei ke-29, Sultan Hassanal Bolkiah, tampil untuk menuntut baju peris4i itu.

Peris4i dipercayai milik Sultan Husin Kamaluddin Malik Al Dzahir, Sult4n Brunei ke-16. Jelas Raja Aini, sempena bulan Ramadan yang mulia ini, beliau hanya mahu mengembalikan khaz4nah ini kepada mereka dan mesti memul4ngkannya kembali.

Baju peris4i besi tersebut adalah milik KDYMM Sultan Husin Kamaluddin Malik Al Dzahir, Sultan Brunei yang ke 16. Bag1nda pernah memerint4h sebanyak 2 kali iaitu dari tahun 1710 hingga 1730, dan kali kedua pada tahun 1737 hingga 1740.

Tambah Raja Aini lagi, sut peris4i tersebut telah disahkan tul3n oleh Muzium Ne gara pada tahun 2014. Walau bagaimanapun, jurucakap Muzium Ne gara memberitahu

pemberita bahawa mereka hanya mel4kukan pros3s id3ntifikasi dan pengec4man namun tidak pernah menges4hkan ketulenan peris4i tersebut.

Melalui d0kumen yang dikeluarkan oleh Muzium Ne gara yang turut disimpan oleh Raja Aini, motif-motif pada baju peris4i tersebut terutamanya

motif bunga air melambangkan keagungan peris4i tersebut, selari dengan keagungan ker4jaan Melayu Brunei Darussalam

Pada tahun 2007 pula, satu delegasi pak4r dalam bidang sejarah, manuskrip Jawi, barang kemas dan pers3njataan dari ne gara Brunei sendiri yang diketuai oleh

Pehin Jamil telah menges4hkan ketul3nan perisai tersebut setelah melihat sendiri artif4k yang disimpan rapi oleh Raja Aini itu. Namun, delegasi tersebut pulang tanpa membawa balik peris4i itu.

Oleh yang demikian, sebagai pemeg4ng amanah yang kini sudah hampir 2 dekad, beliau memohon agar diberikan keizinan oleh ker4jaan Brunei untuk menyempurnakan akad pengembalian semula kepada waris keturun4nnya, Sultan Hassanal Bolkiah.

Sut baju perisai dengan berat 30 kilogram itu tambahnya, sudah tiba masanya untuk dibawa pulang dan generasi muda Brunei layak menikmati lambang ke4gungan Kesult4nan Melayu Brunei Darussalam pada satu ketika dahulu.

Berharap pada kuasa ‘vir4l’ media sosi4l

Raja Aini turut meminta bantu4n keluarga rakannya, Nurul Shafizi Mazlan dan adiknya, Aina Nabila Mazlan untuk sama-sama menyeb4rkan perkhabaran itu di media sosi4l, dengan harapan perkara ini sampai ke perh4tian Sultan Brunei.

Sehingga kini, perkongsian mereka di laman Fb, Instagram dan TikT0k telah meraih lebih daripada 200,000 tontonan. Semoga sut peris4i ini dapat pulang semula ke p4ngkuan pemiliknya, sebagaimana pepatah ‘bagai sirih pulang ke gagang’.

Sumber:iloveborneo via isu semasa

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Page APA CERITA TV

PERHATIAN: Pihak ADMIN tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak @APA CERITA TV juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

youtube – Lelaki Sed1h Tengok Kuc1ng Terbar1ng Kaku Di Tayar Masa Nak Undur Kereta