Petua Daun Kapal Terbang Untuk Melangsingk4n Bad4n Dan Merawat Masalah Lain

Pokok Kapal Terbang atau lebih dikenali sebagai Pokok Kapal Terbang, Pokok Jepun ataupun Pokok Jerman atau nama saintifiknya Chromolaena odorata. Daunnya mempunyai bau. Daun dan bunga diguna untuk merawat lu ka dan sebagai ra cun serangga.

Kegunaan perubatan pokok kapal terbang hanya sekadar untuk kegunaan luaran sahaja. Daun kapal terbang dijadikan ubat lu ka. Caranya ialah dengan menghan curkan daunnya dah ditampal pada bahagian yang lvka itu.

Selain daripada itu daun kapa lterbang merupakan ubat yang mujarab untuk meredakan kembung perut dan cirit birit pada bayi. Caranya daun kapar terbang dan kapur diuparkan (dikisar menggunakan tapak tangan) hingga han cur dan mengeluarkan buih. buih ini kemudiannya disapu pada perut bayi dan dibarut.

Ia juga diupar bersama dengan daun kapal terbang dan kapur untuk untuk ubat kebung dan cirit birit bayi. Selain daripada itu, Ia juga boleh merawat kanak-kanak yang lelah jika disapu pada dada dan perut bayi.

Selain dari itu ibu-ibu selepas bersalin menggunakan daun ini untuk bertunku. Khasiat daun kapal terbang ini juga herba mandian atau herba wap. Ia juga digunakan untuk menghilangkan gatal-gatal pada kulit dengan cara mengisar atau upar daunnya dengan kedua-dua tapak tangan dan disapukan pada bahagian yang berkenaan.

Selain daripada kegunaan perubatan daun kapal terbang juga boleh digunakan untuk mempercepatkan proses memeram buah-buahan seperti pisang dan cempedak.

Ia kadang-kadang ditanam sebagai tumbuhan perubatan dan hiasan. Ia digunakan sebagai ubatan tradisional. Daun muda yang dihan curkan, dan cecair yang terhasil boleh digunakan untuk merawat lvka–lvka kulit.

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Page APA CERITA TV

PERHATIAN: Pihak ADMIN tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak @APA CERITA TV juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

youtube – Suami Meningg4l Tapi Lambat Kebumi, Isteri Menderu Tiba-Tiba Suami Bercakap Mint4 Makan